7 Tips voor je perfecte selfie of zelfportret.

Karijn/  selfie tips

Aghhhh je bent al een uur bezig met een mooie portret foto van jezelf. Je weet niet meer wat je moet doen voor je er mooi opstaat.

Dan sta je er met een gekke lach op, dan schijnt ineens de zon in je ogen waardoor je gaat knijpen. Op de volgende foto is de achtergrond scheef of waait de wind je haren voor je ogen. Ga zo maar door, ik kan van alles bedenken waarom ze mislukken. Maar nog belangrijker met een beetje kennis en vooral blijven oefenen, ga je die leuke foto van jezelf in een korte tijd maken. Ik geef je hier 7 selfie tips die je direct kan inzetten.

Tip 1

Fotograferen is schrijven met licht.

Zonder het juiste licht geen mooie foto. Zonlicht is de meest voor de hand liggende lichtbron. Zonlicht is er altijd en is minder kritisch. Zonlicht kan wel een uitdaging zijn, ze is elke minuut anders. Elk beeld kan er anders uit zien.  Over het algemeen is dit niet erg en zijn de verschillen minimaal als je in een korte tijd fotografeert. Het mooiste is als je met het licht mee gaat kijken, dus niet tegen de zon in.  Je vermijd knijpende ogen en bleke huid tinten.

Heb je bewolkte lucht? Perfect ga snel naar buiten en fotografeer. Wolken zorgen ervoor dat de zonnestralen zacht en egaal op ons vallen. Geen harde schaduwen en rare huid tinten.

Een mooie blauwe lucht en de zon staat aan de hemel? Wacht dan liever tot de avond valt, of tenminste tot de na middag. Een hoge zomer zon geeft harde schaduwen. Zelfs als je tegen de zon in gaat staan en met het licht mee kijkt krijg je minder mooie foto’s. Je gezicht valt in de schaduw en je ogen zullen minder mooi opvallen. 

Fotografeer je binnen? Zet de gordijnen open, als het kan de vitrage dicht bij erg fel zonlicht. En is de zon weg dan ben je afhankelijk van lampen. Het slimste is om dan te wachten tot je weer zonlicht genoeg hebt of naar de fotograaf gaan. Kunstlicht komt erg precies aan en vraagt meer technische kennis.

Tip 2         

Zet je camera of gsm op een statief.

Een selfie uit de hand is snel gemaakt, maar liever niet. Hoe dichter je de camera bij je gezicht houdt hoe meer vertekening. Zoals een bollere neus of hoger voorhoofd. En die zwevende arm in beeld is erg storend.  Een selfiestick of een klein simpel statief, afhankelijk van je camera, geeft mooiere beelden.

Tip 3

Je lichaamshouding

Blijf in beweging als je staat, draai bijvoorbeeld een rondje om je eigen as. Zo ontstaan er mooie houdingen en krijg je geen statische foto. Wil je liever zitten, zorg voor een mooie ontspannende zithouding. Zoek een trap portiek op of gewoon met een stoel op de stoep. Liever niet in elkaar gedoken maar met een rechte rug. Neem de tijd, oefen liever eerst in de spiegel en kijk goed naar wanneer jij jezelf het mooiste vindt.

Tip 4

De achtergrond is bepalend voor je verhaal.

Wat wil je laten zien en waarom? Wil je alleen een profiel foto of wil je ook dat de omgeving mee doet?  Een portret komt het meeste tot zijn recht als je weinig andere storende elementen in beeld brengt maar een egale achtergrond. Dit kan een stenen muur of een voor deur zijn, maar ook de mooie groene haag zorgt voor rust. Maak wel een stap naar voren, i.p.v. leunend tegen de muur. Je komt los van je omgeving en je houding vraagt ook meer spontaniteit van je.

Tip 5

Fotografeer op ooghoogte.

Bij een mooi portret kijken we als eerste naar je ogen. Fotografeer op ooghoogte of hou de camera iets hoger. Hier mee vermijdt je een onderkin of inkijk in je neus mee.  Kader je ogen op 1/3 van boven uit het midden. Veel ruimte boven je hoofd is niet nodig.

Plaats jezelf niet in het midden, maar plaats jezelf meer rechts of links van het beeld. Een portret recht van voren kan saai zijn en erg plat worden. Je eigenschappen, zoals een mooie wipneus gaan hiermee verloren.

Wil je een close-up, hou dan ook die 1/3 2/3 aan, knip gerust ruimte van je voorhoofd af maar niet van je kin. Je kin hoort net als je ogen bij je uitstraling.

Tip 6

Jij bent mooi zoals je bent

Wees jezelf. Tuurlijk als ik op de foto sta, kan ik ook schrikken van mijn eigen beeld. Maar vergeet niet dat anderen niet zien wat jij ziet. Die zien die leuke vrouw of man met haar of zijn rimpels en scheve lach. Juist die eigenschappen maken ons mooi en anders.

Zorg dat wanneer jij jezelf gaat fotograferen, je fit voelt en dat je het ook leuk vind. Geniet ervan, maak plezier. Ja dit kan ook alleen, lachen om je eigen gekke trekjes is leuk. Geen mens die achteraf kan zien hoe jij aan het werk bent geweest, maar wel dat je een mooie uitstraling er door kreeg.

Probeer dus vooral te ontspannen en minder te letten of je wel lacht. Soms zijn ingetogener foto’s mooier dan die lach waar je al een uur op concentreerd. Een mooie foto van jou om wie je bent.

Tip 7

Bewerk je foto.

Er zijn genoeg leuke programma’s om je foto’s mee te bewerken. Je hoeft niet eens een filter in te zetten. Maar speel met de tools, licht en donkere tinten, curve, scherpte en kleur. Een digitale camera kan vlak fotograferen, door wat meer te spelen met deze tools ontstaat er meer diepte en gevoel. Hou het wel simpel, hoe meer je bewerkt, hoe minder natuurlijk de foto wordt.

Een zwart wit voor portet kan ook erg mooi zijn. Zorg bij zwartwit fotografie dat je wel contast hebt, zodat het geen saaie foto wordt. Mooi licht opzoeken, mooie locatie en fotograferen maar.

Welke selfie tips mis je nog? Of loop je nog tegen andere problemeen aan laat het mij weten.